Tuesday, August 18, 2009

Tips Berniaga kocik - koocik! Dj Epoi

Salam

Dj Epoi nak share cikit ngn kawan2 semua tentang
PELUANG + USAHA + KEBERANIAN


  1. Kat cni cuma Dj epo nak kongsikan...pada rakan2 pentingnya sesorang individu yg nak niaga apa apa saja.......bila Peluang yang datang ...depan mata, kalau luorang rasa ok jer...belasah jer terus......jangan ragu2 ngn kata Hati anda......kalau dah dua tiga kali pikir ..lain pulak jadiknya.....hehhe betul tak?
  2. Untuk apa jua Bisnes harus ada Keberanian untuk mengambil peluang yang ada depan mata, ( kadang2 dalam bisnes kita kena GAMBLE/PERJUDIKAN.jew!!
  3. HARUS punyai tenaga kerja yg mencukupi....almaklumlah..semua nie adalah kja2 part time, kalau sendiri nk buat ...mampusssss tak sempat.
  4. Team works ( Kerja berpasukan) bukan main bola jer nak kna berpasukan...niaga pon perlu juga...nanti duk.. pikir semua nk buat sendiri ..jadik gila sorang2
  5. Paling 2 penting Arranggement Of works /susun atur & Follow up segala material kerja, tenaga kerja + MODAL yg mencukupi.....takdak fuuulus ,apa pon tak leh jadik juga..biar dok berbuih mulut...kalau tak ada duit jadi Mat Jenin jer laaa.....
  6. Kena ada SEMANGAT....walaupon benda2 ni nampak remeh...yg penting niaga kecil2an camni......dia nyer benefit cepat....pagi niaga... malam kira untung..ahak..ahak..ahak..
  7. IDEA yang kreatif juga penting untuk semua benda2 ni....walaupon nampak ciput jew bisnes ni..Presentation...biar nampak macam Profesional ckit...
  8. Disiplin tersangat ler penting nyer dalam perniagaan........Disiplin nie luas...maknanya.....jadik bagi kawan2 semua LU PIKIR LER SENDIRiiiiiiiiii......
  9. Lain Dari yang lain.......adalah resepi kekuatan yg orang lain tak leh nk bersaing ngn kita....Dj Epoi tgk banyak sesangat rakan2 kita takut untuk membuat kelainan.....bila orang niaga itu.....kita pon niaga itu, kalau org niaga ini .....kita niaga ini....bagi Gua itu adalah ( Perniagaan selamat ) jadik apasalah kita cuba buat kelainan ckit....
  10. Perlu ada masa....( Dj Epoi untuk waktu permulaan nak lakukan Bisnes ...Gua sanggup amik Cuti weih!!! sebab Gua dah nampak benefitnya diwaktu hadapan...huhuuuuuuu...
  11. Mendapat Restu dari Isteri dan Ibu Bapa huhuuuuuuuuu....ini Wajib Beb!!
  12. Iklas dalam semua aspek bisnes!! jangan ingat nak untung ....jew.... seseorang bisnesman haruslah menanam sifat perihatin keatas persikitaran sekeliling.........anggapjewlah Bisnes juga adalah salah satu tanggung jawab yang harus kita lakukan diatas muka Bumi dalam memberi perkhidmatan.
  13. Tawakal dan Berserah pada Yang maha kuasa...tanpa restunya tak jadik juga...buatlah camana baik pon....
Walaupon bisnes ni kecik cam ikan bilis tapi hasil segerannya yg
paling x10 sempooooooi dan Walaweiiiiiiiii ....

Cepat +Padat ( macam cakera padat )TETAPI tak semua yg sangup buat kerja remeh temeh camni........malas nak buat kja2 fieldworks.....Contohnya....kotor, penat , panas ,malu dan macam2 lagilah....banyak sesangat alasan yg negatif bila tak mau nk buat..

Cuba pikir2an kalau satu hari anda bekerja.... benefit yg anda perolehi bersamaan ngn Satu bulan gaji...sanggupkah anda mengahadapi semua alasan2 diatas..?
Kat cni Dj Epoi tahuuuuu... mungkin ada dikalangan kita yg sekarang ini boleh memperolehi...benefit yg lebih dari apa yg Dj Epoi ceritakan....skank nih!!
Bagi Gua.....Jangan tgk kat atas jer.....sesekali jenguk2 juga kat bawah.......
(Tak semua yg mendapat peluang macam kita.)
Tetapi Peluang dan pengalaman ni ....
Dj Epoi rasa nak kongsikan
ngn kawan2 remaja yg baru nk ceburkan diri ngn bisnes kecik2....( Bisnes Santai.i.i.i.i.)

Ok lah Chow dulu.....
Selamat Berpuasa

Ini kata Gua....
Lain Orang Gua tataaaaaaaaaau!!
DJ EPOI

P/S Apasalah rezki yg tuhan kasik, kita sama2 kongsikan,
P/S Biar dapat cikit , dari tak dapat langsung...heheheh

3 comments:

prebetsabu said...

setuju...
if nak niaga, dah dapatkan kaji selidik serba sikit, then terus buat jgn toleh belakang lagi!!!

zura@iwan said...

tips yg amat bguna...tenkui2..

Biszign said...

yeah! semangat semangat semangat!