Wednesday, August 19, 2009

Tips Bazar Ramadan!


Alhamdulilah .........shukur..shukur..shukur....
Tahun ni Dj Epoi Turun bazar Ramadan lagi.........

Dj Epoi nk ucapkan Selamat berniaga/mencarik rezki/ dan selamat mencari duit minyak keta dan tol....pada kawan yg tengah niaga dan yg baruk nk start niaga...tak kiralah kat manapun,....Hong Kong ker?....Jepun..ker? Sungai Buloh ker? Permatang Pasir ker?..hehehehh.


Buat kekawan yang ingin mencuba Air Buah & Dadih Special Kitaworang......boleh Redah kat Bazar Ramadan Taman Tenaga Puchong...k
Dadih ini adalah dadih turun temurun.........yang Walaweiiiiiiiii.....diadun baik nyeeeeer....dari Cheff keluarga kitaworang iaitu Kak Syabar ...huhuuuuuuuuuuuuu...

  • Krew2 Epoi8787 - Freshh Fruit Juzzzz & Dadih
  • Bro Rampage - Kuih muih, Roti Jhon , Air Tebu & Menu Rahsia heheheehh

Terima Kasih diatas sokongan padu.... Ayah & Mama dari kampung, Kak Min & Abg Cak, Abg Nizar & Kak Ina, Adik2 Saiful Amir, Saiful Nazim, Saiful Naim dan adik2 ipar Noor dan Suraya anak 2 buah ,rakan2 .. dan yang paling sempoi regular customer sumer...., Dj Epoi tau yg semua berat hati kalau nama Epoi8787 tak turun kat Bazar Ramadan tu......Dj Epoi Menghargai sesangat korang semua...... .PALING ISTIMEWA buat ISTERI Tersayang....yang betul2 understanding dan bg full support kat Dj Epoi dan Family...terima ksih banyak2......
Cuma kat Cni Dj epoi nk Kongsikan ckit tips2 yang terbaik buat peniaga semua.....
wokeyyyyyyyyyyy
( Especially Makanan)

  • Berniaga Haruslah Jujur/Ikhlas...... dari apa jua segi, baik dari langkah penyediaan/masakan menu, sampailah apabila menerima RM dari customer.......Barulah diberkati...... benefit yg kita terima....bukan takat nk carik untung sampai membelakangkan semua ini.
  • Ini adalah perkara num 1 yang patut semua rakan2 tekankan iaitu...KEBERSIHAN...jagalah kebersihan diri, alatan niaga, makanan, gerai, kalau KUKU jari sendiri pon malas nk potong..baik tak yah niaga....buat jijik jer org tengok...mana nk laku barang yg kita niaga...Paham! Gunakanlah cover kepala macam topi,glove,apron dan lain2 benda wajib......kalau tk paham dan tak ingat cuba rujuk balik Buku2 semasa Latihan Penyediaan makanan yang kita KURSUS tue...pada siapa yg tak pergi..rugi sesangat..banyak ilmu dan cara2 yg terbaik akan dapat bila pergi kursus tue...
  • Apa jua hidangan yg dijual haruslah SEDAP .....( Formulax10) kalau org try sekali.. dia datang lagi....kalau tak sedap makan sendirik......hehhehheeeeeeeeh.kalau nk best lagi tunjukkan/pamerkan khasiatnya sekali.....baru orang confident ckit...Sesekali kna juga rasa apa yang kita niagakan baru ok...tapi jangan plak dok rasa waktu tgh meniaga tu...hilang akal ker .....(TAK POSA)...rasa ler blah2 malam..,Kna juga buat post mortem/tanya feed back dari customer.....takut terlebih gula ker...terlebih garam ker..? dan lain2
  • Muka... jangon dok semonyook..jer...tahu ler puasa.......Lebihkan Senyuman sikit..( tahu ler posa....org lain pon posa gak)
  • Sambutlah custumer kita ngn hati yg senang...jgn tunjuk sangat susahhati bila tgh penat kja...( Inilah dugaan/cabaran yg kita harus tempuh sepanjang meniaga nie...mulut tu rajin2 ler tanya....atau layan....jangan dok diam cam org bisu jer....
  • Kelainanan pon perlu ada juga....sebab rata2 yg niaga kat bazar ramadan tue serupa jer menu nyer... berani buat perubahan ckit lagi baru ler nampak Gempaq ckit...
  • Buka bisnes awal ckit......pasal menu yg kita jual bukan hanya untuk orang yang berbuka puasa jer yg nk beli............Kaum2 lain ( Cina, Hindu dan lain2 agama) pon nantikan musim puasa ni....pasal banyak/mudah carik menu special orang Melayu.
  • ( Diaorang pon sama2 Enjoy Malay Food) jadik bolehlah untung lebih ckit.
  • Pantas.. Cepat.. Laju haruslah kena ada dalam dirik peniga....coz Time Kemuncak/ Time Kena Serbu....adalah jam 4.30 hingga jam 6.30 sahaja( 2 Jam sajer) kena ler prepaire awal2 apa2 yg nk diringkaskan lagi... esp: benda yg kna tapau...takut tak sempat lak bila kena serbu dik.k.k customer...
  • Persediaan dan Arrangement sangat diperlukan, kena ler buat paperworks ckit..duit belanja kluar masuk,harga beli barang nak kena update / tulis.., jadik senang ler sikit bila nk carik reference supplier, check harga...,bukan kita nk niaga sehari jer.....tak guna sekarang pon....mungkin tahun depan boleh buat perbandingan harga semasa, kna juga buat list keperluan barang2 yang nk dibawa ketapak niaga...takut nanti bila dah gie niaga ..terlupa plak nk bawa barang2..kan susah? kalau rumah dekat ngn tempat niaga tak apa..takut kalau berkilo-kilometer...kan dah rugik.duit minyak dan masa..?
  • Sekiranya ada apa2 masaalah ....dalam bisnes tu...cuba2 ringan mulut tanya nasihat darik kawan2 yg dah lama dalam line tu......( Nak Niaga tak leh malu..beb)
  • Berserah dan memohon keberkatan/kesenangan darik yang maha Esa (Allah S.W.T ) kalau tak dapat restunya....buat apa pon hampehhhhhh...tak jadik....
Mudah- mudahan ngn tips2 diatas akan memudahkan rakan 2 sumer....Dj epoi bukannya pandai/pakar bisnes pon.....,Cuma kat sini sajer2 jer nak..kongsikan pengalaman2 sepanjang 4 tahun niaga kt Bazar Ramadan tu....

Tips Kecik2
  • Sediakan duit kecik( duit ceiling/duit kertas kecik)
  • Buat Material List- selalunya tertinggal barang2
  • Bawa payung/plastik atau kanopi lebih coz sekarang musim hujan
  • Bagi yg menggunakan genset, servis dulu genset tu..takut tak leh hidup plak...
  • Beg2 plastik/kertas balut beli..lebih..ckit..... tak rosak/expired ponk...P/s Dj epoi Malu pinjam ngn kwan2 niaga yg lain.
  • Yang menggunakan lighter...beli lebih ckit heheheh

Dj Epoi
Apasalah Rezki yg Tuhan kasik, kita sama2 kongsikan..
Bro Rampage ngn Mesin Tebu tersayang Dj Epoi........
p/s - "kalau dah kaya jangan lupa Dj epoi k"...hik.hik.hik.hik......

Joe Rampage & Dj Epoi

Roti Jhon Selayang Pandang..malatopppppppppppppppppp.....

9 comments:

SYAbAR said...

Bro Dj,
Let me know early if Suked tak terkampoi buat my fav recipe...

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Jauh nyer nak pi "PARAM" DJ Epoi...

p/s: Suka DADIH... nak satu leh?

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

Bro....lari tajuk skit nih.
Bleh bg Quotation P'A system bro.
AJ tak cukup system lorrr utk bulan 12 nih....wahahahaha
mane tau ade rezki keje sesaem....asap ek..
Muahhhhhh

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

Tercicir lak.....nanti Bro email kan ajcinta@gmail.com
kasi harge cun punyer ek....Lalalalalala

ciK LyndaWawa igUana said...

dah stat bazar ramadan?best2....rase nak makan banyak2 nie...~nafsu semata2

atty's said...

selamat berniaga dj epoi..

sediakan duit kecil tu betui..selalu peniaga ..takde duit kecik.tensi je nak beli ..

@cu SaYaNg said...

Bro, Taman Tenaga kt belah mana ek..puchong dgn tmpt acu tak dak la jauh mana pun...boleh gak le acu 'menyerang' lu & krew kat gerai tu...nak gak rasa dadih sedap kak syabar..hehehee

SYAbAR said...

@cu SaYaNg,
Tahun ni akak rehat dik. No worry, dah peturun resepi kat Suked8787.

Yan said...

moga perniagaanmu maju..