Thursday, May 14, 2009

Hargailah isteri anda......


TERIMA KASIH BUAT SEMUA...........
GUA HARGAI SEMUA KOMEN KAWAN2 SEMUA.....
Gua tutup dulu episod-episod sedih..........Dah tak tahan dah nih weihhh..................
Aper korang ingat Gua lelaki ....Gua rock....Gua Badan Besau....tak reti sedey2 ker heheheheh......

Gua NAk tujukan ENTRY nih buat ISTERI Gua .....dan semua yang bergelar ISTERI....


Hargailah isteri anda......

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka......

Beruntungnya seorang wanita yang ada rahim ini ialah dia bekerja
dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.

Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh....
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

Cuti bersalin juga sehingga 60 hari ,
Bila dah bersalin tu, susukanlah anak...jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak...

Si suami pulak, jgn la berebut dengan anak untuk menyusu pulak....

Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah ,

Tapi bila dah habis cuti tu.. . layanlah suami..."offer" lah pada suami ,

Nabi bersabda: berjimak dgn isteri itu pahala ...jangan buat deekkk jeee,
Jangan buat alasan itu dan ini pulak....ingat tu si isteri yee!!!
Kata nak pahala lebih...

Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.....
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya...

Satu lagi berita gembira untuk wanita,

Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.

Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid,

Allah izinkan terus masuk Syurga.

Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi
Allah beri kelonggaran seksa kubur.

Untuk peringatan semua wanita yang bersuami
seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala
tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Di akhirat nanti seorang wanita solehah akan
terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia
terima di atas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.

Contohnya bila dia redha suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Allah ke atasnya jua. .

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian
Sirat dia tak nak masuk syurga tanpa suaminya,
jadi dia pun memberi pahalanya kepada
suami untuk lepas masuk syurga.

Di dunia lagi, kalau suami dalam kesusahan
isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung
terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat di dalam dan
di luar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak
kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir
kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan
wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor from his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.

"Wahai Tuhan...
ku tak layak ke syurgamu ...
namun tak pula aku sanggup ke nerakamu...
kamilah hamba yang mengharap belas darimu ...

"Ya Allah...
jadikanlah kami hamba-hamba mu yang bertaqwa ..
ampunkan dosa-dosa kami, kedua ibubapa kami,
dosa semua umat-umat islam yang masih hidup mahupun yang telah
meninggal dunia"......


Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah..
Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini
di sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini.

Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya): "Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah', kamu pasti berjaya!"

Marilah kita ucapkan kalimah ini:
"Laa ilaaha illallah!" x 10

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Entry Ini Gua Cilok dari Sahabat Gua...yang berada di Yangon Myanmar....Bro Alid
Semua Entry2 nyer Gua layanzzzzzzzzzzzzzzzzzz....kat sini ....... best siut!!!!!!!
http://newtownkopitiam.blogspot.com/
Terima Kasih Alid

Gua akan Update kan citer Baby Afiq.........dari masa ke semasa....
Skank tengah dok minggung lagi nih........

9 comments:

Tukang cerita said...

Perempuan dijadikan dari tulang rusuk lelaki untuk mereka disayangi....

@e_da said...

isteri bukan sahaja teman... tp ia adalah satu ANUGERAH... pd semua suami hargailah isteri anda.. heheh\


kami doakan baby afiq sembuh.. bro n kak sue tabah ye...

Idalara said...

akak pasti sedih bila ingatkan bby djepoi..berdoalah selalu..bersabar akan ujian Allah.
Terharu sgt dengan penghargaan djepoi terhadap isteri djepoi..dan semua yang bergelar isteri (tak termasuk akak)
bukan sikit pengorbanan seorg isteri...akak pernah kata lelaki tak boleh hidup tanpa seorg isteri(ada juga tapi tak ramai) tapi wanita boleh hidup tanpa suami membesarkan anak2..ingatlah tiap jasa dan pengorbanan seorang isteri.
p/s sampaikan salam sayang akak buat sue..banyak2 berdoa dan bersabar.

Sulela said...

Allah, terharu pulak lepas baca.

joegrimjow said...

sweet sngt
xsabo nak kawen

MariaFaizal said...

Love,love this N3.A must read for my hubby :D

'Offer'-meng'offer' but at times ada byk sangat 'iklan' (anak2 la bro..selalu kacau!hehe...)

Dj Epoi said...

Salam

Sis Maria....
Ewah............ewaaaaaaaaaah!!!!!

Heheheheheh Kakak.....aku sorang nih!!!!!!!

Baby Lyana said...

Bro...

Sis Maria tu tgh plan nak dapat baby lag tu.. so, mari kita kasi encouragement kat dia.. ewah..

sis, jangan marah ek

ciK LyndaWawa igUana said...

sayang is3.....