Wednesday, May 13, 2009

Dugaan Buat ku......

Salam......

Allah maha Mengetahui......
Allah maha Penyayang......
Allah yang maha Mendengar.......

Aku Diduga lagi............!!!!!!
Semalam Result keseluruhan dari IJN ( Institut Jantung Negara ) Baby Afiq telah kuterima......
Aku & Isteri terpaksa menerima ujian yang maha Kuat ini.........
Ku pasrah..yang baby Afiq hari ini genap usiannya 3 bulan ...hari ini.....dimaklumkan
Doktor dari IJN yang baby bongsuku ini mengalami

JANTUNG BERLUBANG.....



Ya...ALLAH......ujian ini amat kuat bagi Aku & Seluruh Keluargaku.......
Mampukah Aku?
Mampukah aku untuk menjadik Ayah yang terbaik untuk Anak2ku ini...
Semalam tidurku tidak ketahuan...........ashik terjaga saja bila kedengaran rengekkan Baby Afiq & Anas Sufyan....yang demam panas.....
Ya Allah......kuatnya Ujian mu ini....

Hatiku tambah gelisah yang amat bila ...setiap jagaan ku.....Isteriku menagis disisi Baby Afiq....
Ya Allah berikanlah kekuatan buat Insanmu ini.......

Hari ini sebetulnya Aku dah mula masuk kerja......selepas rehat yang panjang di Hospital tempohhari......Aku diberikan Cuti Rehat selama 12 hari...............Bagiku Cuti ini penuh BERMAKNA & BERSEJARAH buatku.... sepanjang Kehidupanku di Muka Bumi ini....

Dugaan demi dugaan yang hebat sepanjang bergelar Ayah kepada anak-anakku ....
Ya Allah.........Ku Pasrah dan Reda atas Dugaan ini.......
Berikanlah kekuatan pada Baby Afiq ini.....yang mana belum lagi mengenal erti KESAKITAN dan UJIAN Mu Ya Allah.....
Aku Hanya mampu menangis dan mampu meminta pertolonganmu Ya Allah ...darimu juga ujian ini datang dan daripadamu juga kupohonkan Kekuatanmu ini Ya Allah..........

Ku tak mampu lagi untuk melihat tangisan Baby kecil ini Ya Allah.....
Tangisan Babyku ini......belum lagi ku memahami sepenuhnya .....Apa Jua keinginan dan ucapan yang ingin disampaikan kepadaku........
Ya Allah.....berikanlah ku kekuatan untuk meneruskan kehidupan yang Indah bersama Isteri & Anak - anakku..........

Tiada istilah PUAS...dalam hidupku ini untuk melihat pembesaran anak-anakku........
Aku Belum lagi Bejaya mencapai matlamat sebagai seorang yang bergelar Ayah & Suami....yang sempurna.......
Ya Allah aku memohon daripadamu.........berikanlah Petunjuk agar Aku tidak Cuai & Mengabaikan tanggungjawabku kepada Mu , Isteri tercintaku ,Anak2 ,Keluargaku dan seluruh Sahabat2ku dan Bumi ini...

Aku Reda Dan Pasrah diatas Ujian ini Ya Allah.....
Ku Mohon Keampunan......atas apa jua perbuatan yang Ku dah lakukan sepanjang Hidup Ku....
Kau bukakanlah pintu hatiku untuk kejalan Mu Ya Allah...

Afiq Safwan!!!
Ayah Takkan Biarkan Kau Keseorangan untuk menempuhi segala dugaan & ujian yang bakal mendatang......
Itu Janji Ayah!!!!

Buat SUE ( Isteriku )
Allah Hanya memilih orang2 yang kuat untuk Ujiannya......
Kita Dipilihnya...........Inshaallah jangan ..... susah hati wahai Sayangku.........
Kita Akan Hadapinya sama2..........
Jangan Sedih2 & jangan Nangis-Nangis....yer!!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Buat Semua....... kata2 ku ini bukan untuk menagih simpati.....
Biar kan Ku luahkan apa yang Tersirat dalam hati ini buat KEKUATAN demi Anak-Anakku...
Ku Pohon Doa dari Semua untuk kesihatan Afiq Safwan....dan kesihatan anak2 kita

Dj Epoi
Tiada Istilah Kalah dalam Hidupku.........Demi Keluargaku

40 comments:

cerpelai said...

Salam bro..

Gua sekeluarga menzahirkan rasa simpati mendalam buat bro sekeluarga.. Kami mendoakan agar Afiq Safwan segera pulih dan menceriakan hidup keluarga bro..

Doa dan sokongan gua sentiasa mengiringi bro..

Dj Epoi said...

Salam ....Cerpelai....

Terima kasih banyak2....diatas sokongan anda sekeluarga...

Inshaallah doa dan harapan Gua ponk agar baby Afiq Safwan dapat menceriakan hidup kami....sekeluarga..

Tq arrrrrr....Sahabat

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Salam EPOI!!

Ya Allah!! MaMa SEDIH baca ENTRY ni... Tercucur air mata dah ni.. Cian Afiq!! He still a BABY!!

Moga Epoi & Wife TABAH SELALU!!! Hope Semua akan kembali SEMPURNA!!

Ada treatment KHAS ke utk AFIQ nanti?

Dj Epoi said...

MamQaypo

Dikala Gua membaca komen Mama ponk.......Gua sendirik tak sedar yang Pipiku dibasahi air mata Mama....

Inshaallah kami akan Tabah Maaaaa!!!!

MariaFaizal said...

Ya Allah...bro DJ & Sue.Berat sungguh dugaan yg bro & family tanggung.Semoga Allah memberi jalan mudah utk bro sekeluarga hadapi dugaan Allah ini.Bro & Sue tabahkan hati & terus berikhtiar utk rawatan terbaik buat Afiq.

I dah tak boleh nak teruskan menulis di comment box disini as rasa tak tertahan air mata.Be strong bro & Sue.

Dj Epoi said...

Sis Maria....

Gua sendirik ponk adakalanya masih belum MEMPERCAYAINYA......

Terima Kasih Sis

Ivy Metaga said...

buat djepoi sekeluarga, tabah kan hati yer..

sy turut tumpang simpati.., sy akan sentiasa mendoakan utk keluarga djepoi...

@e_da said...

AllahuAkhbar!!.. menitik air mata sy..

Sabar ye bro n kak sue.. dugaan Allah.. kami semua mendoakan agar anak2mu cepat sihat.. kesian baby afiq tak sangka lak kan nak kena sakit tu.. kami akan terus doakan agar afiq cepat sembuh...

Tukang cerita said...

Bro Epoi....

Tabahkan hati menghadapi UjianNya ini...
pasti ada hikmah disebaliknya....
jangan putus asa, ikhtiarlah selagi boleh...
Segalanya di tangan Dia....

Bro kena semangat.....
Kerna bro juga berperanan menguatkan isteri.... yang pastinya lagi lemah menghadapi ujian ini....

Kalau bleh, update perkembangan baby dr masa ke masa ye bro...

Doa dari kami sekeluarga.....

Baby Lyana said...

buat Bro DJ

Tabahakan hati.. kami sekeluarga mendoakan agar segalanya dipermudahkan..Insya-Allah...

Biszign said...

Assalamualaikum bro and kak sue..

Subhanallah, saya baru je dapat online harini.. tyernampak entry bro.. sangat sedih .. blom sempat lagi dapat jenguk baby afiq.. dapat plak berita begini.. saya doakan kesihatan baby afiq akan kekal stabil dan normal insyAllah..

bro ngan kak sue kene tabahkan hati.. betol cakap bro, Allah memilih orang2 yang mampu untuk diberi ujian... kerana itulah dia beri ujian sebegini kepada bro and faimly.. harap bro bley bersabar.. DugaaNya tentu ada Sinar rahmatNya.. kita je blom nampak lagi.. banyak2 berdoa dan berserah kepada Yang Esa.. insyAllah perjalanan kita akan dimudahkan ye..

saya tak mampu nak cakap ape... cume sebak + gundah + sedih dan terperanjat..

sabrosa said...

bro,kuatkan semangat..kami sentiasa berdoa..i'allah..

Naddiea said...

Bro epoi,

Terkejut sanggat bila baca entry kali ni.Sungguh x sangka.Bro,kuatkan semangat yer...Kak suked juga akan kuat kalo bro kuat semangat.

Insyaallah baby afiq akan sihat macam biasa lepas ni.Insyaallah bro...yakin n tawakkal jangan lupa.Teknologi ada untuk membantu.

Insyaallah saya yakin baby Afiq akan sihat dan sembuh macam baby2 lain.

Take Care for both bro n isteri tercinta.

p/s:bro n kak sue jaga kesihatan ekk.

Diamilikku said...

bro..su ngan mizan ingat ujian untuk kami yang paling dasyat..tapi bila baca entry ni baru su tau ujian untuk kami tak sehebat mana..ada lagi insan2 lain yang menanggung ujian yang lebih berat...Ya Allah..berilah kekuatan dan ketabahan untuk kita semua berdepan dan menghadapi dugaan ini dengan penuh ketabahan...

Ya Allah..kau limpahkanlah RahmatMu ke atas keluarga Dj Epoi dan Suked serta ketiga2 anak mereka...kau permudahkanlah segala urusan mereka Ya Allah...

Bro..sabar banyak2...suked juga kena sabar..betul kata bro..hanya insan2 yang terpilih sahaja diuji...walaupun perit..bersyukurlah kerna kita tak tahu..mungkin allah menjanjikan kemudahan dan kesenangan untuk kita di masa akan datang...bersabar banyak2....

Hanya doa dari kejauhan yang mampu kami lakukan..insya allah...kami akan selalu menyokong dari belakang..be strong ya bro n suked...

echah_syed said...

slm bro..

combi sgt bersimpati.betul bro & sue telah dipilih oleh ALLAH swt menerima ujian yg berat ini.

byk berdoa..berat mata memandang berat lg bahu memikul.

Sulela said...

Bro, sedih sungguh baca entry bro kali ni. Bro dan Sue manusia istimewa dipilih Allah untuk menerima ujian dariNya. Saya doakan baby Afiq Safwan selamat, insyaAllah. Cekal hati dan tabah selalu, bro. Kita sama2 berdoa...

imine said...

Salam,

Bro Dj Epoi, saya turut sgt bersimpati dgn keadaan baby afiq.

Mudah2an dapat disembuhkan penyakitnya tu. Aminnn.

Tabahkan hati dan byk2. bersabar ya. Dugaan mmg dtg dlm byk bentuk dan cara.

Idalara said...

Djepoi.. akak menangis bila baca kisah pilu ini...kita di uji berbagai cara..akak begini dan djepoi begitu..org yg tak duduk di tempat kita hanya mampu ucap kata sabar..djepoi kerap beri akak kata2 nasihat dan akak sgt hargai..sedih betul bila baca bila sue menangis tak henti dekat bby..ibu mana yg tak rawan hatinya bila anak yg dikandung selama 9 bulan disahkan begitu..
sabarlah..Allah duga sebab Dia sayang kat djepoi dan sue..supaya kita mendekatkan diri padaNYa.berdoa banyak2..doa ibu sgt mujarab juga doa ayah..akak doakan muga bby akan pulih insyaallah.

Rubina Yunal said...

salam.

bro, sgt sedih dgn berita ni :( harap dpt kuatkan diri. mudah-mudahan baby afiq dpt sembuh. aminn..

amirul said...

Salam Dj Epoi dan keluarga,
Ya Allah Ya tuhanku... Dugaan apakah ini? Terkejut aku membaca entry ini...

Aku dan isteri turut bersimpati dengan apa yg ditimpa oleh keluarga Lu... Kami hanya mampu mendoakan agar Baby Afiq segera sembuh dari penyakit yg dihadapi... Dan Lu dan isteri wajib mencari sebarang jalan sehingga Baby Afiq sembuh sepenuhnya dan menjalani hidup yg bahagia seperti kanak2 lain...

Epoi dan isteri mesti sabar dan tabah mengharungi dugaan yg maha besar dariNya... berusaha dan berserah kepadaNya... InsyaAllah ada sinar rahmat dariNya...

P/S: Jangan sedih2... dan menangis... setiap ujian Allah pasti ada hikmah disebaliknya... Allah maha Pendengar... InsyaAllah ada sinar harapan baru...

kakyong said...

salam ziarah, salam kenal,

melompat dari blog mamaQaypo tadi...

harap en DJ epoi & isteri tabah..
setakat ini apa kata doktor, adakh ia di tahap yg bahaya?

anak sedara kakyong (anak SIL) juga masa usia 1 bulan disahkan jantung nya berlubang.. tapi dalam tempoh setahun, lubang tu begin to reduce.. ALhamdulillah, now dah 2 years, tp still on regular check up..

hopefully baby Afiq pun begitu.. cuma ibu & ayah usah stress sgt yer.. Insya Allah, Allah menduga sekadar kemampuan kita, kakyong yakin u berdua boleh lalui nya..

take care.

~nEeYsA~ said...

bro,
be strong ok..
sme gak ngn ur wife..
nisa skluarga akn mendoakn yg terbaik utk bby afiq..
smoge adek anas pun cpt siht..
insyaAllah sume nyer akn ok..
amin..

rampage said...

Bro, Gua Sekeluarga mendoakan semoga Baby Afiq cepat sembuh, Allah memberi kan kita ujian supaya kita tak lupa kepadanya.

Gua harap lu sekeluarga dapat menerima dugaan ini dengan rela hati, Seperti mana gua sekarang yg dalam dugaannya juga. Setiap dugaan yg datang ada hikmahnya...ia menguji betapa kuatnya iman kita.

p/s: lu kalu ader masa call la gua, ni bila baca entry ader jer berita yg mengejutkan. Apa jua kesusahan yg menimpa diri lu kongsikan, jgn pendamkan sendiri, Gua sebagai sahabat lu sentiasa ader didalam susah & senang lu.

Naz said...

Salam bro... aku terlepas pandang entry ni. pg ni baru perasan. aku tertanya2 kenapa ko minta petua untuk sakit jantung berlubang kelmarin. rupa2nya inilah sebabnya. aku tahu ko seorang yg tabah. dlm tel hari tu aku dpt tahu dr suara ko yg ko ni bnyk lalui kesusahan dan kesulitan dlm hidup sehingga berjaya spt skrg. aku akan selalu doakan Baby Afiq supaya sembuh dan menjalani kehidupan spt baby lain. tersentuh hati aku ni bila baca entry ni. pasti ada hikmah di sebalik semua ini. aku yakin setiap penyakit ada ubatnya. insyaallah kalo aku ada maklumat yg berkaitan penyakit ni, aku akan infom kat ko. semoga lebih tabah ya sahabat. aku sentiasa doakan kesejahteraan ko dan keluarga... :)

atty's said...

salam bro..sedih baca pasal baby afiq..

kty hanya dpt berdoa semoga baby afiq..cepat sembuh..
dan utk bro & family..harap tabah dan bersabar..kami semua mendoakan kesejahteraan utk bro & family amin..

Fly said...

Salam bro, Gua sekeluarga turut rasa simpati terhadap lu sekeluarga, dan gua sekeluarga mendoakan agar lu sekeluarga tabah menghadapi dugaan ini dan semoga baby afiq cepat sembuh. Ujian getir seperti perlukan ketabahan dalam diri bro, InsyaAllah berkat doa rakan2 dan ketabahan bro sekeluarga pasti ada sinar menanti.

Anonymous said...

SALAM PONE...

sedih sgt bila bc entry ni...mz br jer bukak blog ni...trus kluar air mata bila bc semua 2...mmg sedih sgt...

mz harap pone ngan sue byk2 besabar...arini tuhan bg ujian ni kat pone...

pone jgn la sedih dn susah hati...kalu sue tgk sedih...dia lg sedih...be strong pone...mz tau pone kuat hadapi semua ni...

mz doakan baby afiq sembuh dan kehidupan pone sefamily kembali ceria mcm dulu...

kim salam kt sue...suruh dia byk2 besabar k...

| kunyit a.k.a. eus | said...

salam DJ Epoi..
btol kata kamo.. Allah hanya memilih orang2 yang kuat untuk unjian-Nya.. Ingat la.. ade hikmat disebalik sume ini..

Wlpn.. tuan empunya blog ini tidak ku kenal spenohnyer.. namon, hati ni turut terdetik.. 'Ya Allah.. KAU selamatkan la insan ini.. KAU tabahkan lah keluarga ini menerima ujian-Mu..' amin..

naluri ibu yg ade pd ku.. turut same merasai penderitaan bby kamo.. dan.. hati ini turot menangis same.. Sekarang kamo sedar lh.. ramai sahabat2 mu turot same merasai situasi kamo sekeluarga..

Dj Epoi said...

Salam.........

Semua.....Gua tahu sekarang Gua tak keseorangan dalam menempuhi Dugaan ini....

Inshaallah Gua akan jadikan semua komen2 ini sebagai kekuatan buat Gua sekeluarga.....

Sayang ( Isteriku )
Cuba lihat rakan2 semua bersama kita....jangan lagi sedih ya....

Buat Semua terima kasih yang amat2 Ku sanjung tinggi semua Komen2 Sahabat2 semua...

norhisham said...

Bro DJ,
Ada my fren sama case mcm baby Afiq
tapi getting better day by day, lemak cover lubang and semakin besar baby (dan jantung) lubang makin tertutup.
My Uncle sorang pun dah tertutup lubang kat jantung dia.
(Harapan dan pendapat ikhlas dari seorang yang bukannya doktor)
Teruskan ikhtiar dan berdoa.
Semoga Allah memakbulkan doa kita semua.
Tabah selalu!

*SiRibenMerah said...

Bro, sori.. I baru tau coz baru baca.. hurmmm, mengalir air mata neh bro.. sedey sgt.. nape la afiq yg kecik neh dapat dugaan camneh.. Bro n kak suked kne kuat semangat.. Ingat lah yg kami neh sentiasa ada disisi Bro sekeluarga.. kalo ada apa2 yg perlukan bantuan kami, cakap je la..kami neh ikhlas nak membantu selagi termampu.. Kem Salam kak Suked n kish2 buat sume gibik2 bro..

ai said...

Adohaiiii..dugaan..dugaan.. :(

Semoga kau somi isteri tabah & kuat semangat menembuhi ujian2 Allah ni. Takdir kau ngan aku lebih kurang sama la. Tp terbalik. Aku yg sakit. Buah pinggang aku BOCOR. Tu pon doc bagi aku masa 10thn, pastu aku kene tukar kidney baru. Yg tak bestnye baru2 ni doc aku ckp, progress kerosakan aku cepat. Maybe, aku kene buat dialisis tu. Dlm keadaan aku camni, aku sendiri yg kene KUAT SEMANGAT demi anak2 + somi aku. Anak aku ada 4 org. Sume kecik2 lagi..huhuhu..apa2 pon yg penting, Kuat semangat k..Kesihatan kau laki bini kene jaga jugak supaya kowang leh jaga anak2 tu dengan baik.. :)

Mutiara_Lezz said...

Salam..DJ Epoi...
All this while saya sekadar menjadi pembaca senyap saja..saya melompat dari blog diamiliku ke sini..dan selalu ke sini..cuma x pernah meninggalkan jejak...tapi kali ini hati tersentuh..menitis air mata...Bersabarlah...kuatkan semangat...Saya sekeluarga mendoakan semoga Allah permudahkanlah segala urusan

Ibu Ayra said...

Salam dj epoi... semoga dj epoi dan isteri tabah menghadapi ujian dariNya... semoga baby afiq akan segera dirawati...

hazlin said...

Salam Dj Epoi,
dah lama akak tak sini. Namun terkejut dengan berita yg epoi catatkan.

Jangan bersedih... sesungguhnya Allah sangat sayangkan epoi dan keluarga sebab tu Dia berikan ujian ini. Dia tahu epoi dan suked mampu menghadapinya.

InsyaAllah suatu hari nanti, berkat usaha dan kesabaran adik berdua, Afiq Safwan pasti sihat.

Jangan putus asa. Setiap sakit ada ubatnya..

mudah-mudahan adik akak ni banyakkan sabar dan terus usaha untuk mengubat afiq..

good luck!!!!

miela77 said...

salam ziarah...sabarla dengan dugaan tuhan...usia afiq sebaya dengan Baby Qis...n my daughter pun Dr suspect ada masalah usus...tapi nak wat cam ne...harap anak2 kita tabah menghadapinya seperti ketabahan kita...jemputlah kerumah iela...

CAHAYA said...

Ya Allah. Semoga kamu sekeluarga tabah. Sabar yer. Usaha. InsyaAllah kami akan doakan.

boboiz said...

boboiz turut simpati atas apa yang menlanda dj epoi sekeluarga..boboiz doakan kesihatan kamu sekeluarga...
segala yang menimpa kita ada rahmatnya..

bykkan bersabar ye bro..

captain joy said...

salam tuan,
kami turut bersimpati diatas ujian yang melanda, tabahkan hatimu bro, kami doakan semoga baby afiq cepat sembuh dan hilangkan kerisauan mama dan papa... amin


p/s : dah lama tak menjengah terlalu sibuk, maaf yaa

Jocko said...

Salam Epoi,,,
Dugaan ko tu terlalu berat bro,,,
sabar, tu jer yg bleh aku ckp,,,
Mohon smua selamat