Sunday, January 24, 2010

Beg Plastik 20sen ? Apa kata Koworang?


Salam.......

Diingatkan sekali lagi......
Blog WALAWWEIIIIIII....ini tidak akan melayan ISU2 yang bekaitan POLITIK ok..!

Cuma kat sini.....Gua kurang senang sikit dengan apa yang Gua hadapi petang tadi!
Mungkin SESUATU YANG BARU bagi GUA ........ini kenyataan dari hati Gua.
Rasanya mungkin ISU ini sudah pon diperbincangkan di mana2 FORUM di jalur lebar ini...
Gua jer yang kurang PEKA ngn Isu2 ini hahaahah..... "mungkin!"

Atas sebab Gua KURANG SELESA ngn apa yg terjadi dengan Gua.

Gua nak tanya pendapat kawan2 semua...?

Petang tadi Gua dan Suked ke SPEED MART kat Cheras
untuk membeli sedikit keperluan harian.

Yang dibeli adalah....
5 Tin - Buah-Buahan Tropika
Apabila selesai urusan bayaran............!
Dimaklumkan oleh Cashier disana.....

" PADA SETIAP HARI AHAD
tiada Beg Plastik dibekalkan...

untuk setiap barang yang dibeli "

Sekirannya ingin mendapatkan plastik beg .......
Rm 20 sen akan dikenakan pada setiap helian plastik

" Encik boleh rujuk BANNER dihadapan kedai katanya "
Tak perasan pon Gua huhuhuuuuu...kecik jew siut!

Gua pon gi tgk kat luar....
Walaweiiiiiiiiii ......memang SAH siut..... banner tertulis....
KEMPEN BUMI HIJAU

---------------------------------------------------------------

Petang tadi juga......
Gua ada juga berbincang ngn rakan2 yg lebih dewasa daripada Gua
tentang isu ini
Banyak komen2 dari diaorang ......
yg rata -ratanya KURANG SETUJU ngn cadangan tersebut!

Menyusahkan lah....!
Camana nak bawa barang yg banyak la....!
Kemana duit 20 sen itu disalurkan laaaaaaa...!
Hanya menguntungkan .....pasar raya laaaaaa....!
dan bla...bla.....lagi jawapan yg negatif huhuuuuuuuuuuu....!


Dalam....banyak2 komen ada satu pendapat yang berbeza disini..........pergh!!!!
Satu - satunya jawapan dari KAUM HAWA.....siut huhuuuuuuuuuuuuu......

Gua besarkan piring telinga Gua ....untuk KEJELASAN jawapan daripadanya..!

Yap!.............Gua SETUJU! ngn jawapan yg diberikan....
Antara jawapan yang diberikan.....

Negara Lain dah lama menjalankan kempen ini...
Negara kita kurang Peka terhadap masalah ini dengan lebih awal....
Langkah ini perlu disegerakan untuk menyelamat BUMI yang semakin rosak ini....
Kempen mengenakan bayaran 20sen bagi setiap kertas plastik adalah perlu...
Kalau tiada bayaran dikenakan masyarakat kita tidak " feel " siut huhuuuuuuuuuuu....

Yang paling Gua tertarik.....menarik.......!
Mentality orang2 kita belum bersedia menerima kempen ini...

ANDA BAGAIMANA?


NOTA BUNTUT :
Alangkah lebik baik! Banner & Nota Kempen ini diletakkan di PINTU MASUK UTAMA tak pon diletakkan di hadapan CASHIER.......betul tak...?
Menyusahkan jer siut !

Ada juga "point" yg masih lagi boleh dipertikaikan.......

20sen
&
Kempen kurang menyeluruh!


Ini kata Gua .....Lain Orang Gua tatau!
Sekadar berkongsi...k

25 comments:

imanshah said...

Setuju tapi pihak pengurusan kena sediakan kemudahan yang banyak..contohnya parking jauh dari supermarket dan troly takleh bawak..macam mana lah agaknya nak bawak barang2..kalau infrastruktur klas pertama ok je

Dj Epoi said...

Bro...ImanShah

Hilang akal siut!!!
Nak pikul berulang kali .....dari pasaraya ke kereta...huhuuuuuu...

Gua kalau sekali Gua beli stock....untuk sebulan beb!!!

Camana tuh!!!
Fushhhhhhhhhhhhhh!!!!!

Kiranya pasaraya tu PEKA....sediakan tukang pikul barang Ok gak kan?

fazilzura said...

sepatut nye kalau diorhg nk wat kempen ijau ke hape ke, sedia kan ler beg kertas cm kat obersea tu .. selagi diorg stil gune kan plastik , make org ramai stil le jgk gune kan beg plastik ye dok...

** ceh siap kene bayor le plak .. aduyaiii

CAHAYA said...

semalam CAHAYA ke Giant dengan mak. Kami beli sampai 2 troli. cuba bayangkan barang2 semua takde plastik. Tapi okay je bila dah bayar. Sangat organize troli tu. Ye lah kan, kang abis semua sayur2 kemek.

Saya sokong kempen ni!

Baby Lyana said...

kat Carrefour bangsar south ni pun takde plastik yer..bukan hari ahad ajer..setiap hari..Cold storage bangsar Village pun no more plastic bag! kalau nak, beli ok! 1 50 sen rasanya...yang terpakai 20 sen...so, sebab dah terbiasa, we all memang bawa green bag... beli brg... hmm..

oh ya, di carrefour bangsar south tu, ade sediakan kotak...hmm ok gak kan?

@cu SaYaNg said...

acu mula join kempen bumi hijau nie thn lepas..bermula di jusco..acu beli recycle beg jusco.setiap kali ke jusco acu bawa recycle beg tu..selain drp selamat kn bumi,kita gak boleh kumpul setem..

pastu acu mengorak langkah beli recycle beg kat tesco..acu suka beg tesco nie lagi berbanding dgn beg jusco...kadang2 pegi pasar raya dekat umah pun acu bawa beg guni tesco nie..hehehe..kalau lu perasan,acu bawa beg guni nie masa perjumpaan blogger aritu...

kat tesco nie,kalau kita guna recycle beg..kita akan dapat double point..hehehee

so,acu rasa..lu pun patut start gak..hehehee...SAVE OUR PLANET ;-)

nadnye said...

Kempen nie dah lama tapi tak berjaya mendapat kesedaran masyarakat Malaysia, kat oversea dah berjaya. Kita masih mentaliti kelas ketiga, kalau nak kene charged baru tahu dan tersedar..

Kat Msia macam tu lah , banyak kes2 dah terjadi baru nak buat tindakan bukannya sebelum kejadian berlaku..

Kempen nie bagus sangat sebab memberi kesedaran secara tak langsung kepada rakyatnya,Bumi kita nie makin panas, banyak kejadian yang pelik berlaku masih juga kita lalai dan terleka..

Masyarakat secara amnya jangan tidur.. SAYA SOKONG 100% KEMPEN NIE, tapi kadang2 memang terlupa bawak bag sendiri nie..

sorry DJ Epoi terpanjang plak.. saya kene buat entry nie.. hihi

TiNiE said...

mie kena aritu kat jusco...
tapi, mie pasrah beli jerla pastik beg RM0.20 since beli barang pun 2-3 jer...so, berbaloi laa..hikhikhik..

harap-harap tu betulla duit tu disalurka ke saluran yg benarr...

Idalara said...

bior betul ni...baru first time akak dgr benda ni..jenuh gak kalau kebtulan beli brg2 dapur..kena pulak klau kak ida naik bas..jwbnya mng kak ida lambakkan balik kat depan cashier tu..hah!amik balik barg korang.

noor afzan said...

giant buat kempen hari sabtu..
tapi x semua orang tahu..
ttu yang susahnya..

siti murni ishak said...

Agree dengan @cu..sy pun mcm tu jugak. Beli recycle bag..sentiasa standby dlm kereta. Kat penang, dari senin sampai rabu dah declare as 'no plastic bag day'...semua outlet kecik pun sama, tp praktis on monday jer. so, takde pilihan. demi menyelamatkan bumi hijau...:-)

Ieza said...

first ieza tahu benda ni kt kedai buku dpan giant sek 18 shah alam..time tu x la heran sgat sbb beli satu buku jer..next ieza gi jusco bukit raja hari sabtu..diorg buat kempen ni time org tengah shopping sakan time sale..ada yg pegang jer brg2..ish bila buat mengejut camtu..memang la terasa..
tapi ieza rasa ieza suka kempen ni sbb bila kita dh tahu dn dh biasa dengan situasi ni..kita akan akan bawa beg shopping dari rumah..macam jusco mereka menyediakan beg shopping yg cantik2 untuk dipilih..beg2 ni dh tentu bleh dipakai semula..x rugi pn beli..kesimpulannnya memang ieza sokong..

Dj Epoi said...

FazilZura

Wow dah pernah menagalaminya di OBERSEEEEEE huhuuuuuuuuuuuu....

Nanti boleh ar wat Enrty citer nih....

Boleh kita sama2 kongsikan...

Kan?

Dj Epoi said...

Cahaya....


Yeszaaaaaaaaaaaaa Lu ponk menyokong juga kan!!
Sama2 lah kita semua.....

Nanti Gua nak belajow susun barang2 yg Gua beli... Gua roger Lu k.....
:}

Dj Epoi said...

Baby Lyana

Wow Advanceeee ar Lu
Tapi yer ker satu keping sampai 50 Sen....

Tak Selaraskan .....harganya?

Dj Epoi said...

Acu.....

Nawaitu Lu tak betul arrrrrr....
Lu nak kumpulkan sticker hadiah sebenarnya hahahahha...

Bagus!!! Kepekaan awal Lu Gua tabik springgggg!!!

Toing....toingqq

Nota Buntut : Mintak plastik karung FREE satu? hahahhah

Dj Epoi said...

Nadnye

Yes!!
Mentality org Malaysia nih kena diubah supaya jadik klass pertama huhuhuuuuuuuuuuuu....

Bagi Gua ....org Malaysia nih memang macam tuh ponk.....

Dah terkena baru nak tergadah hahahahh....

Nota Buntut: Nak Buat Entry kat sini pon boleh heheheh

Dj Epoi said...

Tinie

Lu nyer style Gua dah tau!!
Ahak!!!

Tq weih...singgah mai sini!!

Dj Epoi said...

Kak Idalara

Hari tuh ...kalau jadik kat Gua...bawak 2 troley.....
Gua ponk tinggal camtuh jer Kak..!!

Hari lain selain dari hari kempen Gua datang balik hehheheheh

Dj Epoi said...

Noor Afzan

Yap.....!!
Kempen tak menyeluruh!
Binawe! hehehe

Dj Epoi said...

Siti Murni...

Wow....kak Peneng pnk dah start eik...?
Rasanya kat Kedah belum lagi?
Ada sesapa org Kedah nak tolong jawabkan?

PEACE ....No War & EARTH GREEEEEEEN!!

Dj Epoi said...

Leza....

Waktu tgh puncak orang Shopping nak raya Cina nih memang sesoiiiiia ponk buat kempen nih hehehe...

Lpas nih jangan terkejut Gua jual plastik depan pasaraya....

Satu 10 sen jerk!!!

Dj Epoi said...

RATA2 menyokong dalam raut muka yg semonyok...dan dahi berkedut!!! ahahahahahahh


Gua sokong juga beb!!

Ambik masa sikit arrrrr...hehehe

@cu SaYaNg said...

x kira aaa nawaitu betul ke x betul..yg penting acu dh ke arah SAVE OUR PLANET..lu bila lagi???
hahhaaa

Naddiea said...

bro,bukan supermarket jek yg x sedia beg plastik ni,IKEA pun sama.lepas ni kalo beli lemari dr IKEA haa siap la korang usung atas bahu.hihii..kat IKEA pun depa jual plastik beg 2 kupang.tp nadia beli beg plastik IKEA yg paling besaq gedabak.senang kalo beli barang banyak.buleh guna kalo pi carrefour atau giant.

apa2 pun kempen ni bagus cuma kene kempen besar-besaran contoh dlm tv,radio n mags.kalo takat nk kempen dlm pasar raya atau kat cashier,kirim salam je la.susah org nk paham.