Monday, March 9, 2009

Salam Maulidur Rasul


“Maka orang yang beriman kepadanya (Muhammad SAW) memuliakannya, menolongnya dan mengikuti cahaya yang terang yang diturunkan kepadanya (Al-Quran), mereka itulah yang beruntung” (QS. Al-‘Araf: 157).

Kelahiran Nabi Muhammad SAW jatuh pada hari ini , yang menurut catatan sejarah pada 12 Rabi‘ul Awwal, lebih dari sekadar kelahiran seorang insan ke dunia ini. Kelahirannya juga merupakan kelahiran kebenaran dan kekuatan yang membenteras kejahilan atau kebatilan di muka bumi ini.

Namun sebagaimana diketahui, begitu berat perjuangan Rasulullah SAW bersama orang-orang beriman untuk menegakkan kebenaran dan membenteras kejahiliyahan. Bukan hanya harta dan fikiran yang dikorbankan, tetapi juga umur dan nyawa. Segenap waktu hidup mereka habiskan untuk menegakkan dan mempertahankan kebenaran. Tidak sedikit juga yang menemui ajal dalam merintis perjuangan demi perjuangan menegakkan kebenaran.

Kerana itu, sepatutnya kita menghargai perjuangan Rasulullah SAW bersama orang-orang beriman. Jangan kita semai kembali dan pelihara bibit-bibit jahiliyah, seperti pembohongan, janji-janji yang tidak di tepati, tidak amanah, rasuah, dan menyelewengkan perjuangan untut kepentingan diri sendiri. Sebab, semua itu adalah unsur-unsur kegelapan dan jahiliyah. Hidup dalam kegelapan akan menyesatkan.

Sedangkan kebenaran adalah cahaya yang selalu menerangi jalan hidup manusia di dunia ini hingga akhirat nanti.

Kedatangan Mauludur Rasul tahun 1430 untuk kali ini sepatutnya sudah cukup mengajak kita untuk muhasabah diri masing-masing. banyak manakah kerja amal yang kita lakukan untuk bekal hari kematian yang akan muncul tiba-tiba. Atau cukupkah kita dengan amal soleh sebagai pesiapan hari yang pasti itu.

Sebagai muslim sejati nukilkan pada kehidupan ini wangian yang semerbak wanginya untuk diri sendiri. Walau di sana ada manusia yang buta mata dan telinganya serta tersumbat hidungnya untuk menciumnya, yakinlah Allah mencium segalanya jika ianya satu amal yang ikhlas untukNya.

Teruslah melangkah bukan kerana pandangan manusia namun semata-mata kerana Allah memandang kamu.

8 comments:

TiNiE said...

insya-Allah...

Fly said...

"سلامت مڽمبوت مولداوررسول 12 ربيع اول 1430 كڤد سلوروه اومت اسلام د سلوروه دنيا"

CAHAYA said...

Nice entry. InsyaAllah kita gunakan peluang ini sebaik2nya untuk muhasabah diri dan cari kekuatan diri masing.

**Cahaya masih mencari 'cahaya' itu.

Diamilikku said...

bro..
insya allah..khamis nih kami nak gi terjah umah bro..
nk tgk baby afiq...
apa2 hal kami call....tungguuuu ye

amirul said...

Salam Bro,
Selamat menyambut MAULIDUR RASUL sahabat.....

MariaFaizal said...

Salam Maulidur Rasul to you & loved ones.Rasulullah saw sesungguhnya Kekasih Allah swt - the highest kind of selected beings.

hysMan.. said...

Salam Maulidur Rasul bro..
Moga kita memperbanyak2kan selawat ke atas Baginda..
InsyaAllah..
:p

Dj Epoi said...

Tinie - Ehem!!! Ehemmm!!!

Fly - Walawei.........Gua dah lama tak baca tulisan Jawi nih...tapi Alhamdulilah...masih boleh BACA JAWI lagi.....hehehhe

CAHAYA - **Cahaya masih mencari 'cahaya' itu.
Dj Epoi ? Cahaya apakah itu ? heheheh

Diamilikku - Inshaallah...Gua nantikan Korang ngn *Karpet Merah* hahaahahahahh

Amirul - Sama2 Kasih Sahabat!!

SiS Maria - Tiada lagi yang Paling Sempurna Darinya!!

HysMan - Terima kasih *Orang Bujang*
P/S Buat sapa2 AWEKS yang tengah carik calon.....Gua rekemenkan Mamat nih !!!! hahahahah...larikssss!!!!!!!!