Thursday, April 23, 2009

Pembantu Rumah Lari..!!! Menyusahkan?


Salam........

Walaaweih!!!!!!!!!!!!
Wahkaweiiiiiiiiiiiiiiiiiiiihhhh!!!
Wah...kahwinnnnnnnnnnnnnnn!!! heheheeheh!!!
Alhamdulillah perut Gua dah makin Hensem balik selepas Gua gi buat ArOMA Therapy kat Pak Dukun kampung Gua kat sini heheheheh......( KES - Food Poisonning ) Cuma Suked yang masih lagi belum sembuh.........asyik dok makan ubat jer katanya.....hehehehe......
Terima kasih juga diatas Doa kekawan semua......

CUMA .....Kepala Otak Gua jer..... yang agak kusut masam memikirkan .....Gua nyer Suked 8787 & Gibik2 Gua ...................

Gua rasa korang ponk dah ader yang pernah alami masaalah yang sama macam Gua nih..........
Masaalahnya sekarang........selepas jer Suked8787 melahirkan Ben10 ( anak ketiga ) Gua terasa dan merasakan.... Gua kena planning balik laaaaa skank... tentang segala pengurusan keluarga Gua.....especially Kos sara hidup dan Kerja2 Rumah yang dah makin bertambah
Waktu Anak 2orang dulu masih Wokey lagi....tapi skank rasanya dah tak sempat & kesian sangat2 kat Bini Gua!...Sayang Beb!!! Nak pakai lama Owh!!!

Dipendekkan citer kat sini !!! Nak Mintak bantuan
Pendapat Korang Semua
tentang
PEMBANTU RUMAH!!!!
KEBAIKKAN dan KEBURUKKAN


Adakah Berbaloi ?
Adakah Terkantoooooooooooi ?

Tolong Cikit.....Kawan2

P/S - Waktu Gua buatkan Entry nih.......Suked dah Tidow...,Overdose Ubat gamaknya...hehheheheh.....kalau dia tau! rasanya....dia tak berapa setuju ngn cadangan Gua nak amik pembantu umah......* TAK ADA PRIVACY katanya*......betul ker ar...?

P/S - Skank bayaw Nursery jer dah Rm700.....itu tak termasuk OT lagi ...RM5 per Hrs SEORANG......Walaweiiiiiiiiiiiiiii

22 comments:

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Kalau MAMPU apa salahnya? Ada gak kgkawan MaMa yg dptkan Maid yg leh ajar anak2 dorang Ngaji & Solat..

apa pun.. perbincangan dgn ibu SUKED harus ada ya bapak EPOI!!

CAHAYA said...

Banyak kene fikir kalau nak ambil pembantu rumah.

1)Sesuai ke tidak? Sesuai ni maksudnya dgn cara hidup la. Sebab biasanya agency akan main bagi je sape2 yang available. Kalau boleh dptkan komitmen pembantu rumah sblm ambil dia bekerja. Nanti lepaskan batuk di tangga plak. Dah kena buat keje dua kali.

2)Muda ke tua? Muda mungkin main2, tua plak mungkin susah utk mendidik. Kanak2 membesar dan mereka terpengaruh dengan orang yang paling hampir dengan mereka. Kalau diorang spend masa dengan orang gaji, kalau yang Indonesia tu, tak mustahil bila dah besar dia tgk Sinetron tak payah tgk subtitle.

3) Apa tugas sebenarnya? Task dia? Jaga anak je ke? Kemas rumah? Masak? Yang mana satu? Ke semua? Yang paling bagus, pilih 1 je, pengkhususan. Sebab kalau semua, bahaya. Takut nanti dia leka buat kerja, anak2 dah ke mana ntah. Kalau jaga anak je, dia boleh fokus. :) Kalau nak mintak tolong sikit2 tu takpelah.

Ini je dpt fikir pagi ni. :P Nak Subuh plak.

echah_syed said...

kes ko sama mcm kes kwn combi..

dulu 2 org anak dah beso dia relax sket sbb sorang 10 tahun & sorang 7 tahun..tp sbb teringin sorang lagi anak lelaki mmg kecoh giler bila dah ada baby baru..

combi rasa kalo ambek pembantu rumah bole..tp jgn semua keje dia kena buat seperti kata cahaya tu.nnt anak2 terbiar sbb dia kena bereskan semua keje sekali gus.

byk contoh anak2 didera sbb tekanan beban keje yg byk dan majikan pulak mau yg terbaik.so.. ko ambek maid suruh dia jaga baby then tolong laa keje rumah apa yg patut saja.betul tak??

@_da said...

Kalau ikutkan mmg kurang privacy kan... kalau amik maid yg balik hari ada tak ek.. maksudnya.. jaga waktu kita g keje kat umah.. then kita balik keje dia balik la umah dia... hehehhehe sebab kalau malam hanya kita n family aje yg ada di rumah.. still privacy kan...

Naddiea said...

bro,kalo saya la saya sama cam kak suked.betooooollll x dak privacy tau.nk manje2 laki bini depan tv ke apa ker sah2 dah x bole.mmg la penat jadi isteri ni tp cik abang kene turun padang sama2.maknanyer penat sama2,relaks sama2.ok ker gitew bro?

Dj Epoi said...

MamaQaypo

Baik Ibuk!!!!

Nanti balik kerja Gua bincang ngn dia...............
MA...!! macam tak sokong jer?

Baby Lyana said...

saya sokong pendapat naddiea.. takde privacy sebenarnya.. apakata tolong menolong, kurang sket kerja..tu belum bab maid yg dok pukul2 anak(dah nampak depan mata sendiri).. maid yg lari..ermm..susah tau! maid yg buat ubat guna2 kat tuan rumah pun ade..yg kasi minum air kencing dia..tapi yg untungnya...wife dpt rehat la kalau ade dia.. balik rumah dah kemas sket..baju semua dah siap basuh kan? dan murah la dr hantar nursery...apa2pun bincang dgn kak suked..

Dj Epoi said...

CAHAYA

Walaweiiiiiiiiiiii!!!
Gua setuju ngn cadanagn Lu.....
Kna bagi & target menda yang sepatutnya jer kat dia...yang lain kna share arrrrr.....

Gua Suka yang Muda...hehehhehe

Jangan susah hatinya...Gua majikan baiknyer!!!! tak tahu ler Suked hehehehehehh...

Cahaya I like your detail Comment...Inshaallah Tgh pikirkan lagi nih!!!!


Kesimpulannya Lu setuju tak ?

Dj Epoi said...

Combi

Gua kalau marah Gua SETERIKA kan saja Muka nya...takl ponk Gua kasik sumbat botol Sos dalam mulut kalau banyak sanagat pael nya heheheheeh......

Pastuh!!! Besuk tgk Paper Muka Depan..taraaaaaaaaaaaaaa....

Dj Epoi Dera Amah heheheheheh

Dj Epoi said...

@_da

Gua skank nih ponk memang buat macam nih juga...tapi rasanya tak berbaloi arrrrrr.......

yer...la kurang Privacy.....

Nak ehem2 depan TV ponk tak bley kan?

suked8787 said...

Hehehe...satu topik yg bagus ni.

@_da : Mmg nk cari pembantu umah yg boleh dtg pagi n balik ptg jer...Mmg ada yg nk keje kt umah kitaorg...tp semuanya "kosong", dh la "kosong" satu hal, pastu muda2 plak, muka masalah semuanya...ckp pun dh kelam kabut, camna nk percaya dgn org camtu. Ada plak tu, apa yg kita ckp dia x brp nk faham...laaaaagi susah.

Memang terasa penat sgt2 skrg ni...kalu ada asstn at least boleh meringankan beban...umah tunggang langgang ckit x apa lah kan...biarla umah kita...tp kitaorg nak kebajikan anak terjaga, mkn minum n pkaian anak2,itu yg paling penting. Kalu nk umah sntiasa kemas...lebih baik x yah ada anak...dh nama pun budak2...pastu boys lak tuh...sure rumah mcm tongkang pecah punyaaaaa.

Xpa....nakal2 pun, mudah-mudahan anak2 kitaorg akan jadi anak yg baik bila besar nnt...Amin

Dj Epoi said...

Nadiea

Lu macam perli Gua jer!!!!
Aper Lu Hengat Gua nih malas sangat kah.....?

Memang ponk hehehehehehhe

Dj Epoi said...

Baby Lyana

Walaweiiiiiiiii....banyak Ilmu2 Lu ar....

Lu ponk nampak macam tak sokong jer? hehehehehhee

Tunggu Hadiah dari Gua k.....
Kasik num Tel bley?
jangan takut Gua tak ngorat nyeeeeeeeer hehehhehehe

suked8787 said...

Amboi...Dj Epoi tu nk maid yg muda2 aja....kalu yg muda2 tu bukan utk jaga anak2 dia....sebenarnya nk suruh jaga dia....

Bukan x nak yg muda....Suked nak yg sedang2 saja...x muda n x tua sgt...lebih kurang 30 ke atas la...

X boleh amik yg muda sgt...Bro Dj tu duk dlm umah suka pkai sluar Boxer jer...takut nnt ada yg "terjengoi" kang demam plak pembantu umah tu. Kalu demam je x palah...takut kang dia bg "Salam" plak. Kang susah plak saya.

P/S : Jgn marah ye Bro DJ!!! Hehehehe

suked8787 said...

Dj Epoi bukan malas sebenarnya...tp "liat" je ckit. Tp kalu bontot dia dh melekat dpn laptop layanzzz blog...alamtnya kena panggil kt 10 kali baru bangun.

MariaFaizal said...

:D

Kalau Suked suka bermanja dgn bro masa tengok tv & lain2 (mcm i dgn abang :) x digalakkan ada maid.

Kalau bro suka berlenggeng kat rumah (x suka pakai baju mcm abang i jugak :) LAGIIIIIIII tak digalakkan! he he...

Dj Epoi said...

Nampak nya............semua tak menyokong Gua untuk ambik Maid nih........

Urghhhhhhh!!!!!!! melepas ar Gua....

SYAbAR said...

Saya punya byk pengalam dengan maid. Dari yang buta huruf sampai la yg lebih cerdik tp syukur yang ada skrg ni dah bertahan selama 8 tahun.

Mula bekerja dgn kami ketika berusia 19 tahun, so please jgn beranggapan yang muda itu boleh menggugat rumahtangga kita. Kelebihan lebih kepada yang bujang dr yang dah berumahtangga. Pokok pangkal kita sbg majikan tahu bagaimana mahu mengemudinya.

Fikir... bagaimana bila kontrak dah tamat, bukan kita yg bertanya tapi dia sendiri yang meminta supaya kontraknya disambung.

Aku masih boleh lepak atas ribaan suami di depan tv ruang tamu walau punya pembantu Indon. He he he.... Fikirkan

amirul said...

Salam Bro,
Cadangan aku ringkas je... cuba pertimbangkan... kalu upah nursery lebih mahal dari gaji bini Lu sebulan... adalah baik bini Lu berhenti kerja? Sekiranya cadangan kurang bernas...abaikan...

Yg pasti aku tak setuju Lu amik maid... banyak buruk dari baik...

suked8787 said...

Sebelum ni pernah ada maid...tp blm smpat start enjin lg dia dh buat hal...apa kesssssssss. Kdg2 ikut "luck" jugak la..kalu dpt yg mmg baik budi pekerti n betul2 nk keja...kira Alhamdulillah la..tp kalu dpt yg sekadar nk keja main2, itu yg selalu buat hal tu....mana bleh thn....

Tp Suked kalu boleh,x nk amik pembantu yg duk skali...juz dtg pagi n balik ptg...

echah_syed said...

kalo abe combi mampu bayo maid combi set jer kepala semua bende yg positif jek . mesti cantek jari-jari ku ini..ekeke :p

tahniah syabar..

kalo kita bole bertolak ansur dan tak berapa berkira mesti maid nak sambung kontrak lagi dan lagi mcm kawan combi maid dia dah hampir 15 tahun.bayangkan dari anak dara dah jadi andartu :D

skrg dah mcm sedara dorang.

Diamilikku said...

kak syabar mungkin antara yang beruntung dapat maid yang baik gitu...dan banyak lagi kajian2 kes yang saya buat menunjukkan tak semua maid tu tak bagus..pokok pangkalnya REZEKI kita...memang untuk bertemu dengan yang baik kadang2 perlu bertukar2 maid tiga empat kali..sone kalau boleh nak maid..tapi mizan yang tak nak...so nak tak nak.kami kena sama2 bekerjasama...bro patut dah ada maid..anak tiga org bayar nursery memang sangat tinggi...cadangan sone..amik maid siam..sangat rajin..pandai memasak...kalau yang belah2 yala pandai agama...