Wednesday, November 5, 2008

Tips2 Nak Beli Roti Gardenia


Tips2 Nak Beli Roti Gardenia.....

Check it out.... Gardenia bread Tips on buying Gardenia bread
Here is something interesting. .......
When you go to buy bread in the grocery store, have you ever wondered which is the freshest, so you "squeeze" for freshness or softness.
Did you know that bread is delivered fresh to the stores five days a week?

Monday, Tuesday, Thursday, Friday and Saturday
.
Each day has a different color twist tie.

They are :

Monday
- Blue
Tuesday -
Green
Thursday -
Red
Friday -
White
Saturday -
Yellow (YELLOW)

So if today is Thursday, you would want red twist tie not white which is Fridays. (almost a week old)!
The colors go alphabeti cally by color
Blue - Green - Red -White -Yellow, Monday thru Saturday. Very easy to remember.
I thought this was interesting.
I looked in the grocery store and the bread wrappers DO have different twist ties, and even the one with the plastic clips have different colors.

Enjoy fresh bread when you buy bread with the right color on the day you are shopping.

DJ EPOI
P/S Apasal Rezki yang tuhan kasi, kita sama2 kongsikan?

12 comments:

rampage said...

good tip,
kalu tak Rampage pon tak tau, selalunya Rampage tanya bila roti tu tukar, kalu dah 2 hari rampage tak beli.

MariaFaizal said...

I dah ada 'notes' utk beli roti nih.But I prefer (masa budak2)roti yg 'bai' jual dulu2 naik motor(from basikal upgrade to motor).Rindu kat 'bai' tu..hehehe

Diamilikku said...

mr dj..
tapi kan dekat klip tu kan ada tulih exp date..
kalau kita beli hri ni hari khamis (red)..exp date will b on monday...pastu bila kita tgk yg klip putih (friday plak) exp date jadi hari selasa..
mcm mana tu??

Dj Epoi said...

Salam....Terima kasih diatas kepekaan anda semua.....

Exp date yg tertulis tu kita boleh ikut......,Tetapi untuk menjamin mendapatkan kesegaran roti2 yang baru...,lebik baik Tag colour dijadikan reference.

Tag colour itu juga digunakan sebagai ref untuk pengilang memungut roti yang dah hampir2 nk exp, Jangan takut selalunya belum lagi date exp sampai ...pengilang dah pon memngut roti2 tersebut..Kalau tidak sendiri Dia Mau Ingat la.....Si blogger Tegar macam kita ni dah jalankan Forward mengforwodzzzzzzzzzzz hahahahaha

Btol ler...Sis Maria...Mamak yang ting...ting..ting...dan pon..pon...pon..takder plak letakkan tag waktu dulu eik.......
Kenongan Tu kan? hahahah

Tq Dia Milikku... Baby camana?

Rampage tauke roti jhon takan tak tahu kot? hahahaha

biszign said...

haha!! satu yang baruu...tak prasan sehhh... saya memang minat makan roti gardenia ni..
kasi sapoo kaya...cecah milo... perghh mantaff... lepas tido kat opis huhuhuhuhu

MariaFaizal said...

Betul2! Mamak tu.Nanny dulu akan beli roti & I beli 'jajan' yg dah masuk angin!
Abt the camera:
Ala..Bro la yg buat entry tu.Reason-I jarang keluar (nama pun suriRUMAH).So x sempat nak 'window shopping' for gadgets.Please.....

TiNiE said...

waaa...mie baru tau la pon...bagusla tips ni..nanti nak wat pemerhatian la plak...tapi roti gardenia jer kan..roti Hi5 tak wat ceni kan...

Dj Epoi said...

Roti Hi5 sejak 2menjak yg kecoh2 pasal tak halal....Gua Terus jer tak beli lagi..,

Tetapi ader gak feedback dari Syarikat Hi5 sendiri yg mengatakan Roti nya mempunyai Status Halal...

Entah betul tak betul Gua Kurang pasti ....

Diamilikku said...

ooowhhh..
saya dah masuk kilang Hi5 kt shah alam..masa tu jadi reporter lagi..lepas kecoh tak halal tuh..terus dia bawak reporter melawat kilang..bersih n nampak mcm okay..
tapi tetap gardenia yang bertakhta di hati..

oowhh kat perlis masih ada bai jual roti...heaven...fresh from oven..cicah kopi..sedap ooooooooooo

Princess Aurora said...

hehehe... oh bai roti... kat umah ayah i still ade bai roti. Naik beskal lagi. Tapi die dok je tggu kat situ ptg2. Tak round cam masa kecik2. Ade butter bun... sedap oooo. tapi now dah mahal. satu bungkus 2.50 dah... About the tag tu, i pon ade dapat email. Tapi tak dan nak practice. Asyik terlupa je...

*SiRibenMerah said...

hujan2 mkn roti bakar neh shedap gak kann...
salam kenal.. 3 jaluran sedara dah bertandang disini...

from blog Diamilikku, Princess Aurora, Sis maria..

Dj Epoi said...

Salam..kembali.Siribenmerah....
owh...geng2 tu upanya....

ump..ump.ump sedapx3