Monday, November 3, 2008

Reduced dust.!.!.!


Salam.....

Dj Epoi hari ni nak citer dan berkongsi tips2 untuk menghindari/mengurangkan habuk2 didalam persikitaran dalam Rumah....dalam bahasa orang poootih nyer....REDUCE DUST...,
Rasanya lebih mudah Dj Epoi citer masaalah ni dalam bahasa Malaysia jer lah.. eik...?,Memandangkan Dj Epoi nyer Bahasa Omputih cukup2 makan jer waktu SPM dulu.....hahaha..tak sama ngn Sis Maria Faizal.....heheheheh

Bercerita tentang Habuk, sebenarnya kita semua tak mampu nk menghalang 100% habuk dari memasuki dalam ruangan rumah kita....Jadi Sepanjang 13tahun dalam line Building Construction dan kerja2 Interior Dan Exterior, kat cni Dj Epoi kasi pengalaman/tips2 untuk mengurangkan Habuk yg Dj Epoi guna pakai sepanjang melibatkan diri dalam permasaalah ini...Tak kira lah rumah kita ini jenis2 apa Bungalow,Semi D,Town house,Setinggarden( Setinggan) ker?...asalkan ader jer tempat 2 opening terbuka pintu ker?( Dry & Wet Kitchen) Tingkap ker? Bawah Pintu Ker? Tingkap Loovers Ker? Lubang Vantalation Ker? asalkan ader lubang angin jer....semua area2 ni kita perlu sealkan atau pun letakkan filter ( Penapisan )

Dj Epoi pendekkan jer lah citer2 ni eik....kalau rasa kurang faham lagi kita boleh roger2 ok..
  • Jangan Biarkan Tingkap,pintu,sentiasa dalam keadaan terbuka.
  • Letakkan Netting Tingkap yang boleh didapati di Jaya Jusco,DIY Hardware (Barang ni macam netting nyamuk gak laaa.... Boleh didapati dalam size standard tingkap. Colour dia ader yg colour hitam dan ader yg colour silver.....kalau nk sesuaikan ngn keadaan rumah selalunya kita gunakan colour silver coz tak menjejaskan pandangan mata kita...kalau hitam agak gelap keadaan rumah.Barang ni mudah dan simple dan senang dipasang dan senang ditanggalkan sekirannya kita nk cuci cermin tu....( Hanya Hardware2 terpilih jer yg jual barang ni...memandangkan permintaanyer kurang + mahal), Harga bagi Tingkap yg 1 panel Rm 40++, Tingkap yg 2 panel lebih kurang 60++
  • Pasangkan ventallation fan / exhaust fan dapur/dibelakang rumah ataupon tempat2 yang sesuai....jangan pulak pasang dikawasan ruang tamu pulak....nanti jadi macam office pulak...hahahha, Fungsinya adalah membuang udara ataupon Habuk2 TEGAR yang beterbangan memasuki / landing dalam rumah.......paling bagus ianya sentiasa dihidupkan sewaktu tingkap/pintu dibuka. Pastikan exhaust fan ini yg jenis berpintu ( Yg Nak dapatkan nanti Gua kasi Photo, skang takder material untuk ditunjukkan.)
  • Selalunya wet kitchen & dry kitchen appartment dan pelbagai jenis rumah selalunya openingnya adalah konsep terbuka...btol tak? jadi kita kenalah spend duit lebih cikit untuk memasang Slidding window.....sekirannya kita pasang yg jenis Casement Window iannya agak kurang sesuai , susah nk ditutup dan makan space rumah...
  • Cara yang paling jimat cikit... adalah setiap opening tingkap rumah kita gunakan Fabrik/kain langsir,.....kalau boleh fabrik yg digunakan adalah yg jenis nipis (Mudah untuk aliran angin masuk)....tapi kain fabric ni memang mahal ler sikit harganya...satu pannel jer untuk sliding door rasanya Mau cecah Rm400 satu pannel...Fungsinya adalah menghindari dari angin/habuk langsung memasuki ruang rumah....TAPI...bagi yg tak rajin ...kna ler plak spend duit untuk...DOBI...hahahah
  • Dalam banyak2 ruang, mungkin rakan2 semua overlook kat tempat atau area ni....( Bawah Pintu) Cuba tengok bawah pintu depan ataupon belakang rumah kita.....Nampak tak? kalau tak nampak hehheheh pendek umur wakawakawakaaaaa( Citer P Ramlee)... Gap/Jarak yang paling bagus untuk standard kekemasan pemasangan pintu adalah 3-5mm sahaja, Selalunya banyak kontraktor2 ambil jalan mudah/shortcut.....main belasah jer.....ader yg sampai tikus pon boleh bolos.......camana Habuk tak masuk? Jadi bagi yg tak pernah tgk...ini adalah Dust Stop, Ianya digunakan pada bawah pintu esp: pintu yang memisahkan dalam dan luar rumah....kalau diletakkan di semua pintu lagi bagus......
  • Kat Sini Dj Epoi ada sertakan gambar Dust Stop dan gambar cara2 pemasangannya....Cara yg begitu senang sekali untuk rakan2 semua praktikkan....jadi......!!!!!! apa tunggu Lagi...!!!!! boleh lah korang semua test tengok Hubby2 korang bertukang hahahahahha...entah ker jadik ...entah ker idaaaaaaaaaaak..
  • Dust Stop ni tak mahal cuma Rm 20-30++ saja..., tempatnya pon sama gak ngn yg netting tingkap tu.......Cuba korang try tgk method2 diatas...mana tau kot2 berkesan.......
Selamat Mencuba




  • Sekirannya anda mempunyai apa jua masalah berkaitan ngn Rumah... Inshaallah kita cuba selesaikan sama2 ok,
  • Buat Sis Maria, Tq ..Tq .Tq coz selalu mengikuti EPOI8787, mudah-mudahan Tips ini akan membantu anda.
  • Buat pengetahuan semua, rumah haruslah mempunyai ventallation udara yg mencukupi....sekiranya rumah tidak terdedah kepada udara dan cahaya dari ALLAH yg mencukupi iannya tidak baik untuk kesihatan. Banyak udara2 kotor dan hama2/kuman2 berkumpul didalam Ruang Rumah ini Akan menyebabkan Penyakit Asma, Kulit dan penyakit2 yg sewaktu dengannya.....hahahaaah SERIAU!!!!!!
Pada rakan2 yg mempunyai apa jua Tips2 yg Sempoi bolehlah hantar email kat Dj Epoi- epoi8787@yahoo.com

5 comments:

MariaFaizal said...

I really like the suggestions. Hubby & I both bought 2nd hand townhouse, so far belum pernah install aper2 (except for ASTRO jer hehe:).I think it's time for us nak fix sana-sini coz we live here dah abt 6 yrs.I'll keep in touch wz you Bro..

flying heart said...

hmmm..terima kasih untuk share ideas mcm ni... tak tau pun wujud benda mcm dust stop tu..

Dj Epoi said...

Tq Sis Maria Faizal ..Tq sangat2
Rasanya untuk permulaan ni cuba try yg method ( Dust Stop )Door Seal,
Harganya pon taklah mahal sangat, satu pintu ongkosnya lebih kurang rm30, Dj Epoi percaya Bro Faizal boleh buat benda tu....ianya tidak memerlukan tools yg banyak , hanya menggunakan paku kecil dan hammer sahaja....selamt mencuba..

rampage said...

Thanks' coz share the briliant idea...hehehehe

Diamilikku said...

hurmmm..
idea yang sangat menarik wahai mr DJ..
akan ku suggestkan pada hubby yang sememangnya minat bertukang..
cuma nak tanya..
Kat Kola Peghelihhh nih ada ka juai bendalah dust stop door seal tu???

**salam perkenalan...**