Friday, February 13, 2009

Dj Epoi & Ibunda Siti Arpah Bt Abdullah

SALASILAH IBUNDASITI ARPAH BINTI ABDULLAH. Puteri bungsu kepada Sarjan Polis Abdullah Awang dan pasangannya Hajjah Che Mah Abdul Rahman. Dilahirkan pada 20 Disember 1944 (Rabu, 4 Muharram 1364) di Balai Polis Sungai Kop, Kulim, Kedah Darulaman. Salmiah, Che Mee, Rokiah, Hashim, Aminah dan Azmi kekanda-kekanda tempat berkongsi suka-duka. Hanya 2 tahun diizinkan Allah bermanja dengan ayahanda. Berbekalkan kekuatan semangat dan amanah yang dipegang, keperitan hidup ibu tunggal bukan alasan untuk tidak menghantar anak2 ke sekolah. Mama juga mendapat pendidikan Sekolah Arab.

Ke mama tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. Minat berniaga diwarisi mamaku. Kini aku mengikut jejaknya. Mamaku pandai memasak dan membuat kek. Kek-kek harijadiku hasil kehalusan seni kerjatangan mama. Mama mahir menggubah hantaran perkahwinan. Kebolehan mama banyak yang kuwarisi, tapi mengapa aku begitu bebal dalam menjahit pakaian! Usaha murni mama membantu ayah meringankan kos menyekolahkan dan membesarkan kami.

Chu, adalah panggilan kepada mama oleh anak-anak saudaranya yang ramai akrab mesra dengannya. Kelembutan tutur-kata chu dan layanan mesra yang diberikan adalah kunci yang mengikat kasih-sayang antara keluarga, saudara-mara dan rakan taulan.

Alhamdulillah, dalam usia sekarang, mama boleh dikategorikan sebagai warga emas yang sihat minda dan tubuh badan. Banyak meluangkan masa menghadiri majlis-majlis agama. Setiap kali berjumpa anak2, bukan sekadar anak2 malah cucu2 juga termasuk dalam kamus hidupnya untuk diberikan ilmu agama sebagai pedoman hidup. Terima kasih mama. Aku sendiri tidak terjangkau ilmu agama yang mama miliki. Sememangnya SYURGA DI BAWAH TAPAK KAKI IBU.

Terima Kasih Mama....
Dj Epoi
Nurkilan : SYAbAR

2 comments:

amirul said...

Salam Bro,
Perngorbanan seorang insan yang bergelar ibu tiada tolok bandingan nye... oleh itu sentiasalah mendoakan yg terbaik buat mereka yg bergelar ibu...

TiNiE said...

huhuhu..dan dan teringat kat mak..nak tipon mak sat la...