Thursday, February 19, 2009

Assalamualaikum ...( SMS ).



Untuk renungan bersama...

Janganlah kita menggantikan perkataan " Assalamualaikum " dengan " A'kum " dalam SMS ( Short Message Service ) atau apa sekalipun melalui tulisan... Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang... maka hendaklah kita gantikan dengan perkataan " Salam " iaitu sama makna dengan Assalamualaikum... Marilah kita menyebarkan maklumat berguna ini kepada sesama rakan-rakan kita yang selalu sangat menggunakan singkatan " A'kum " dalam SMS ataupun e-mail... Perkataan " A'kum " adalah gelaran dalam bahasa Ibrani... Ia singkatan daripada perkataan " Avde Kokhavim U Mazzalot "... yang membawa maksud " HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT "... Mulai saat ini... jika ada sesiapa yang menghantar singkatan " A'kum "... kita mengingatkan mereka untuk menggantikan kepada " Salam " kerana salam adalah singkatan dari Assalamualaikum....
Semoga maklumat ini memberi manfaat kepada kalian...


Credit : Bro Amirul.....

P/S Gua dulu ponk selalu buat mcam tuh...lpas tahu info nih Inshallah tak nak buat lagik...

9 comments:

amirul said...

Salam Bro,
Di masa akan datang kita kongsikan lebih banyak info berguna buat semua... Insyaallah...

echah_syed said...

slm.. dj epoi

combi mmg dah lama guna pakai 'salam' :)

apapun sharing is caring :D

MariaFaizal said...

Hmmm..ini memang kena share utk semua muslim/muslimah nih.

Bro, what about people who pronounce Salam like this "Assamekom...." I sakit hati bila dengar pronounciation mcm tu!

Thanks bro & cheers!

Diamilikku said...

Hahh betul tuh...
ramai sangat yang suka guna a'kum...eloklah gunakan medium blog nih untuk sebarkan kebaikan2 seperti ini..moga kita semua tidak tergolong dalam golongan yang sesat....

bro : mizan suh bgtau..kenari terbang tinggi...chaiyoook

@cu SaYaNg said...

acu dh lama x guna kan A'kum nie lps tau psl nie...smp la nie guna salam je...

sabrosa said...

thankz bro..ilmu baru utk diri gua ni..jomla kita sebar2kan..

hysMan.. said...

Salam brozzz epoii...
hahaa.. :p

Thanx for dat info..
berguna bangat sih..
Tapi gwa pon sakit ati gak bila ade mmbr2 gwa tulis SEMEKOM pembuka bicara dlm sms..
pergghhhh...hangin betul gwa..

Islam tu mudah.......
Thanxxxxxx bro....huhukk..
akan beta hebah2kn..
peace no war..

hazlin said...

Dj Epoi,
happynya dapat baby baru ye...

kalau dengar orang kelantan bagi salam Assaleemualaikum... telo kelantan...amacam???? kadang-kadang ustadz pun kecek gitu. Adakah maksud masih sama dengan Assalamualaikum atau dah berubah?

Jgn marah kalau orang kelantan baca...

Yus Yusuf said...

Dah banyak kali tegur dan selalu keluar kat forum tapi bebudak ni haram satu hapah pun dia tak peduli..

Gua cukup tak suka kalimah ayat suci dipendekkan kononnya nak menjimatkan ruang serta masa..
Cehh.. Apa kata kalo Tuhan pendekkan nyawa korang?..
Baru ada akai..!!

Salam bro..