Wednesday, February 4, 2009

Dj Epoi & Ayahda Hj Abdul Rani B. Ismail

SALASILAH AYAHANDA

ABDUL RANI BIN ISMAIL menjadi penyeri kepada pasangan petani sawah-bendang Haji Ismail Abu Bakar & Hajjah Bedah Ahmad. Dilahirkan pada 14 Mei 1942 (Khamis, 27 Rabiul Akhir 1361).

Abang kepada Halimah dan Sharif, anak jati Kampung Teluk Layang, Teluk Kechai, Kedah Darulaman ini dihantar menuntut ilmu sehingga ke Maktab Mahmud, Alor Setar, sebuah sekolah yang masyhur di dalam pendidikan islam di utara Semenanjung Malaysia. Sepatutnya ayahku menjadi ustaz, tapi dik kerana minat, profesion BOMBA dicurahkan khidmat baktinya sehingga bersara. Sungai Petani, Baling 2X, Langkawi, Alor Setar keluarga di bawa merantau. Seronok .......

Ayahku mengikut jejak kedua ibubapanya, rajin bekerja, tidak tahu duduk diam walaupun sekarang usia menginjak tua. Siapa tidak kenal S.Zaini, jurukamera sambilan majalah dan akhbar di zaman mudanya. Sebagai bayi pertama, setiap perkembanganku dicatat di dalam diari, aksi kecilku penuh di rakaman kamera. Walaupun masih bayi, diriku dikelilingi ratusan surat dari pelbagai ceruk rantau. Semuanya gara-gara iklan `sahabat pena' ayahku di dalam akhbar. Ramai yang salah sangka, masih bayi di sangka anak dara ..... ha ha ha.

Ayahku begitu minat dengan kerja-kerja kemasyarakatan. Dialah antara orang kuat Persatuan Peniaga-Peniaga Kecil Melayu tempat kami bermastautin suatu masa dulu. Dialah antara orang kuat koperasi setempat dan jabatan. Dan sekarang keringatnya dicurahkan untuk pembangunan sebuah kampung, Kampung Darulaman. Alhamdulillah.

Siapakah antara kami, anak-anaknya yang akan mewarisi ketokohannya `BERKHIDMAT UNTUK MASYARAKAT'. Mampukah kami?

Sayang Ayah!!! ( Dj Epoi )

Nurkilan - SYBaAR

6 comments:

amirul said...

Salam Dj,
Semoga anda mewarisi ketokohan ayahanda bleh? Saya doakan... Insyaallah...

TiNiE said...

besnyer baca nukilan kak syabar ni...mcm penulis profesional, ke betul penulis profesional

MariaFaizal said...

Sbb you cute & putih masa baby, logic if org ingat you baby girl :)

Mampu...of course if ada ayah yg ketokohan & kepimpinan yg tinggi, InsyaAllah...dikenang & dijadikan idola sepanjang zaman.

Have a geat day!

Bro, please pick up some awards from my blog.

@cu SaYaNg said...

sayang ayah jugak..huhu

Diamilikku said...

Insya Allah...
akan ada yang menuruti punyalah...
tapi dengan cara yang tersendiri...

SYAbAR said...

Aku bukan penulis profesional. Yang tersurat adalah keikhlasan hati yang tersirat jauh..... penuh tinta semaian kasih-sayang