Saturday, October 10, 2009

Lemang ku Terbakar!

Salam.....
Koworang semua dah abis dah ...pubblish gambaw2 raya bagai.....
Gua baru nak start siut hehehehehe....

Seperti tahun2 sebelumnya....kampung Suked ( Wife Gua ) tak lepas daripada membuat LEMANG.....
Memang dah jadik tradisi kat kampung nih.....setiap tahun.....bila sampai sehari sebelum raya....
semua masyarakat kampung dah sibuk nyalakan api nak buat Lemang....

Tahun nih bab lemang ......kami kekurangan seorang PAKAR siut!!
Saper lagik kalau tak bukan ABAH Gua...
Abah Gua masih lagi belum sihat sepenuhnya selepas terlibat dalam kemalangan hari yg lalu...
Sampai kehari ini...ABAH hanya menggunakan Kerusi Roda untuk bergerak didalam rumah.....
Kalau nak dibandingkan kehari ini.....Alhamdulilah....kesihatan ABAH dah semakin menunjukkan peningkatan yang Positif.....
Jadik tahun nih........Gua arrrrr.....kena take Over kerja2 Abah untuk mengupas buah kelapa & menjaga Api Lemang......Perghhhhhhhhh ingatkan senang........!
Hambik kau!!!..........susah juga siut hehehehehe.....

Tahun nih juga........ 1st time si bongsu Gua - BEN10 dapat kenal ngn LEMANG heheheeh
Punyalah.........seronok dia ! hehehe



Ini bukan lakonan Ok!

Memang setiap tahun ....kat STORE Abah Gua kat bawah inilah kitaworang.....landingkan lemang2 untuk diBURNingkan hehheehe
Store ni juga ....Abah Gua tempatkan segala benih2 padi....& segala jenteranya.
Teringat Gua waktu Hujan lebat 2 tahun lepas........Gua & Abah gua pindahkan benih padi lebih kurang 30 guni besar waktu banjir dahulu jam 11malam.............baru Gua tau betapa susahnya jadik seorang Pesawah..
Yang pemalu nih - Mak Teh Gua......

Yang nih.....Mak Njang Gua.....lagi x 5 pemalunya heheheh

Si Sponge Bob ngn Mak Mertua Gua....hehehehe .....
Orang sibuk dia pon sibuk si Spong Bob nih heheheeeh
Nih..cara - cara beras pulut dimasukkan kedalam Buluh Lemang........

Ini jew yang Gua pandai.....Kah!
Masukkan santan dalam lemang heheheeh

Korang pernah tengok tak...... LEMANG daun TEBU.....Gua pon 1st time tengok tahun nih siut....
Rasanya....manis2 Tebu..........
Gua pandai ngap jew......heheheheh
Yang dalam gambaw nih OTAI lemang.......pak sedara Gua.....
Gua panggil San jer.....
Please dont try this at home heheheheheh..........
Lomang Terbakaaaaaaaw weihhhh heheheh
Kelam kabut jadiknya siut......tetiba jew api lemang punyalah kuat....!
Untung tak hangit heheheh
Pertunjukkan memadam api kebakaran hehehehe

Sekian.....heheheeh nanti senang Gua upload lagi gegambaw pekasam Gua
Heheheheheheheh


P/S - Doakan ABAH Gua untuk cepat sembuh...yer kekawan.....

6 comments:

echah_syed said...

tu la pasal..bila org jual lemang asik ckp mahal jek.skrg baru tahu gigihnye org masak lemang.

* bebel kan diri sendiri gak nih :p

CAHAYA said...

uish. best btol kalau dpt makan lemang buatan sendiri. yang dijual skang ni banyak yang 'palsu'!

Tukang cerita said...

hahahaa....
pandai letak santan je ke?
:P

ai said...

wah...betol2 feel kampong ooo. bakar lemang sendiri. tp gambar lemang tu tenggelam dek muka ben10 yg chumel yg amat tu!!! isk...

- aku doakan abah kau tu cepat2 sembuh & sihat...

[-suziey-] said...

lemang ni kalu xpandai buat xsedap n keras or jelantah..xmask sgt..msti ur famili ni mmg expert ni..hehe..syiok tu bakar lemang..seb bek xhangus terbaka..hehe
p/s: y ur dad? semoga dia sembuh sprti sediakala..aminn..insyaAllah/

tya said...

bayinya lucu...