Saturday, August 30, 2008

Anak2 Lanun tuntut UPAH + Tips2 niaga kecik

Salam....

Heheheheheh citer Dj Epoi hari ni agak seram.....ckit,
Apa idaknya....Dj Epoi dah start jinak2 ngn anak2 Lanun...fuyooooooooo.....gempak siul.....
Citer ni adalah original citer Dj Epoi sendiri......bg yg boleh terima...Ok thanks, Bagi yg Sebaliknya maafkan saya...KEDATANGAN ANDA TIDAK DIUNDANG...heheheh

Cuma apa yg Dj Epoi nak sampaikan kat kawan2 semua, adalah..pasal PELUANG + USAHA+KEBERANIAN

Minggu lepas bila saja dengar Team Kedah akan datang kat stadium Bukit jalil untuk Final Piala Malaysia..
DJ Epoi terpikir apa..kesempatan yang boleh dicarik.....sempena ngn kedatangan Lautan Finatik Hijau Kuning.....( +- 30,000 peminat )
tup. .tup..tup .waktu tgh drive keta...teringat plak kebolehan sebagai DJ dan simpanan koleksi2 seloka negeri Kedah...,apalagi ...pikiaq punya pikiaq....terus buat keputusan segera carik cd burner+Cd+lagu2 pilihan + buat design untuk cover Cd ..heheheh ( maka era lanun pon dah bermula ehek..ehek..ehek..)
  1. Kat cni cuma Dj epo nak kongsikan...pada rakan2 pentingnya sesorang individu yg nak niaga apa apa saja.. Peluang yang datang ...depan mata, kalau rasa ok jer...belasah jer terus.
  2. Harus ada Keberanian untuk ngambil peluang yang ada depan mata, ( kadang2 dalam bisnes kita kena GAMBLE/PERJUDIKAN.
  3. HARUS punyai tenaga kerja yg mencukupi....almaklumlah..semua nie adalah kja2 parttime, kalau sendiri nk buat ...mampusssss tak sempat.
  4. Team works ( Kerja berpasukan) bukan main bola jer nk kna berpasukan...niaga pon perlu juga...nanti duk.. pikir semua nk buat sendiri ..jadik gila sorang2
  5. Paling 2 penting Arranggement Of works /susun atur & Follow up segala material kerja, tenaga kerja + MODAL yg mencukupi.....takdak pulus ,apa pon tak leh jadik juga..biar dok berbuih mulut...kalau tak ada duit jadi Mat Jenin jer laaa.....
  6. Kena ada SEMANGAT....walaupon benda2 ni nampak remeh...yg penting niaga kecil2an camni......dia nyer benefit cepat....pagi niaga malam kira untung..ahak..ahak..ahak..
  7. IDEA yang kratif juga penting untuk semua benda2 ni....walaupon nampak ciput bisnes ni..presentation...biar nampak macam Profesional ckit...
  8. Disiplin tersangat ler penting nyer dalam perniagaan........Disiplin nie luas...maknanya.....jadik bagi kawan2 semua LU PIKIR LER SENDIRiiiiiiiiii......
  9. Lain Dari yang lain.......adalah resepi kekuatan yg orang lain tak leh nk saing ngn kita....Dj Epoi tgk banyak sesangat rakan2 kita takut untuk membuat kelainan.....bila orang niaga itu..kita pon niaga itu, kalau org niaga ini ..kita niaga ini....( Perniagaan selamat )jadik apasalah kita cuba buat kelainan ckit....( P/S Waktu Dj Epoi Buat Koleksi lagu2 seloka tu ...banyak feed back yg cakap.....( woi...Brother? Kat Stadium Kedah pon tak ada lagi koleksi2 lagu cam nie....? ) kembang jap bumper Dj Epoi waktu tu..heheheheheh
  10. Perlu ada masa....( Dj Epoi pon sanggup ambik cuti untuk slot DJ EPOI 'D' BUKIT JALIL....pasal dah bleh nampak hasilnya)
  11. Tawakal dan Berserah pada Yang maha kuasa...tanpa restunya tak jadik juga...buatlah camana baik pon....
Walaupon bisnes ni kecik cam ikan bilis tapi hasil segerannya yg palingx10 sempoi ....Cepat +Padat ( macam cakera padat )Tak semua yg sangup buat kja remeh temeh camni...malas nak buat kja2 fieldworks.....Contohnya....kotor, penat ,panas,malu dan macam2 lagilah....banyak sesangat alasan yg negatif bila tak mau nk buat..

Cuba pikir2an kalau satu hari anda bekerja benefit yg anda perolehi bersamaan ngn Satu bulan gaji...sanggupkah anda mengahadapi semua alasan2 diatas..?
Kat cni Dj Epoi tahu... mungkin ada dikalangan kita yg boleh memperolehi...benefit yg lebih dari apa yg Dj Epoi Lakukan....( Jangan tgk kat atas jer.....sesekali jenguk2 juga kat bawah - tak semua yg dapat peluang cam kita.)
Tetapi Pluang dan pengalaman ni ....Dj Epoi rasa nk kongsikan ngn kawan remaja yg baru nk ceburkan diri ngn bisnes kecik2....( Bisnes Santai.i.i.i.i.)

Ok lah Chow dulu.....
Selamat Berpuasa

Cetusan rasa sendirik.....
DJ EPOI

P/S Apasalah rezki yg tuhan kasik, kita sama2 kongsikan,
P/S Biar dapat cikit , dari tak dapat langsung...heheheh
P/S Salam kasih buat anak2 lanun Suhaimi,Amir,Abg Karim...Pak Hj Heidzer
P/S Seronok dapat tolong isteri kawan2 ( IDA -suri rumah) tukang copy....walaupon duduk rumah JANJI mashuuuuuuukkkk.
P/S Buat Tinie, tahun depan nak join tak?
P/S Tunguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu citer BAZAR RAMADAN PLAK...


Pak Haji Heidzer Kekenyangan makan Pizza Hut......heheheh ( Jangan Mare )

7 comments:

Anonymous said...

Bagussla Epoi, rezeki yang dapat dari bisness kecik kecik cam ni berkongsi dengan semua supaya kawan kawan kito pun berjaya kelak. Tips tips cam ni memang berguna buat semua. Semua semua saya maksudkan kawan kawan yang nak berniaga.

Prakash

Anonymous said...

ooi! what up hidiz sleeping on pizza hut is really funny ya!Ha! Ha!
Next time be careful !

Maliga

rampage said...

tahniah atas keberanian anda dan tawakal kepada yg satu, kerana dia yg menentukan rezeki kita bukan manusia...

selamat berpuasa...

Anonymous said...

Cayalah...Bro..

Tak sabar nk tunggu citer baru lu...?

Anak Kedah/Pendang
Hijau Kuning Forever

TiNiE said...

wah...sekali publish 3 citer....hebat..hebat..bagusla pon ni..of kos la nex time mie pun nak join gak bisness2 tuu..janji massyuukk...tahniah..tahniah!!

biszign said...

apai caddcam said :

wuhuuuuu... bukan melert bro...mentel hohohohhhoh... =)

group tu dah takde ..bukan ape..semua bz keje bro..yang sorang tu jadi pegawai undang2, sorang jadi lecturer poly, sorang jadi civil engineer, saya je jadi pekerje kilang besi...potong besi setiap hari huhuhuhuhu...

banner? waaaaa ini satu penghormatan ni.. huhuhuhu, boleh ape salahnye.. bro boleh laa email saya gambar2 and isi2 yang bro nak letak kat banner tu...saya akan cuba sedaya upaya buat yang terbaik =)

biszign(at)gmail.com

Anonymous said...

fuyooo aji...kantoi. ular sawa kekenyangan... kepada lu bro tima kcih..blanjer mkn ari tu.. kalu ader projek buat duit2 raya boleh jadik lanun lagi...hahaha



mie ( pirate of the caribbean )